De ijsvogel is zonder twijfel de meest kleurrijke vogel van Nederland. Iedereen zal hem direct herkennen, maar omdat hij erg schuw is het niet zo makkelijk om hem te zien. Dit jaar hebben veel ijsvogels de strenge winter niet overleefd. Toch heb ik dit jaar weer regelmatig deze mooie vogel kunnen zien en fotograferen. De snavel is bij het mannetje helemaal zwart en bij het vrouwtje is de onderkant van de snavel rood. Jonge ijsvogels hebben zwarte poten en volwassenen rode. Hij is een typische viseter en duikt met grote snelheid het water in om een visje te scoren. Dat gaat niet altijd goed.
Afgelopen week was ik getuige van een worsteling van een ijsvogel met een pas gevangen vis. Onder water neemt hij nog wel eens een waterplantje of een blaadje mee. Het is dan niet makkelijk om eerst de vis dood te slaan en op te eten, maar het waterplantje niet mee naar binnen te werken. Deze vogel had de truc nog niet zo goed in de vingers, of in de snavel. De teleurstelling was van zijn gezicht af te lezen.
Het grappige (voor mij dan) was dat hij wel vier keer achter elkaar een vis liet vallen. Telkens haalde hij hem weer op van de grond en steeds lukte het weer niet. Uiteindelijk vloog hij, kennelijk teleurgesteld, weg zonder vis.
Uniek dat ik die dag ook getuige was van een bijzonder schouwspel. Omdat een ijsvogel vissen met huid en haar opeet, moeten de graten en schubben er ook weer uit. Net als een uil, worden de onverteerbare delen in een braakbal uitgebraakt. Zie onderstaande link.
Deze foto's zijn gemaakt in de schuilhut van Derk Jan te Pas in Blaricum (www.dJhutfotografie. nl).
Nikon D750 / Sigma 150-600 1/1000 f 5.0-6.3.
Omdat de foto's in een bos zijn genomen en het tamelijk donker was, moest ik werken met een ISO van 12500, waardoor er behoorlijk wat ruis is te zien op de foto. In Lightroom CC heb ik de ruis zoveel mogelijk gereduceerd.
Reactie plaatsen
Reacties